Trendystyle | Beauty | Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand  

Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand  

40 jaar MAC Cosmetics. Baltasar Gonzalez Pinel, Director of Artistry, neemt ons mee backstage en vertelt hoe make-up trends tot stand komen.

Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand
Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand. Foto Charlotte Mesman

MAC Cosmetics viert zijn veertigste verjaardag met een online masterclass waarin Baltasar Gonzalez Pinel, Director of Artistry, de deelnemers meeneemt achter de schermen van de internationale Fashion Weeks om de ontwikkeling van make-up door de jaren heen te belichten.

Baltasar deelt zijn ervaringen als make-up artist bij internationale modeshows sinds 1999 tot op heden. Zijn verhaal laat zien hoe make-up en mode elkaar beïnvloedden en hoe trends ontstonden. Zijn verhaal is heel herkenbaar voor ons want ook wij gingen al die jaren backstage en keken het team van MAC op de handen. We fotografeerden de looks en vroegen de visagisten het hemd van het lijf over de nieuwste make-up technieken, producten en trends.

Mode en make-up. Inspirerend

Eind jaren ’90, begin jaren ’00 waren het de internationale fashion shows die de trends, ook in de make-up dicteerden. Internet en social media stonden nog in de kinderschoenen, de traditionele media waren het klankboord voor make-up trends die backstage tijdens de Fashion Weeks het licht zagen. Die trends waren het resultaat van allerlei factoren, legt Baltasar uit: historische elementen, culturele referenties, locale make-up artists, global make-up artists. De grote motor achter al die trends is echter ‘inspiring’, inspiratie. Inspiratie is het sleutelwoord dat de trend-machine doet werken. Make-up is dan ook een proces dat voortdurend in ontwikkeling is.

Make-up is een proces

Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand
Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand. Topmodel Isabeli Fontana. Foto Charlotte Mesman

Als voorbeeld noemt Baltasar de eyeliner. Daarin kom je allerlei verwijzingen tegen: Sofia Lauren, Peggy Moffitt en Miss Luna, de pop cultuur, en vandaag de dag ook Instagram, TikTok. Eyeliner looks veranderen dan ook in de tijd.

Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand
Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand. Smokey eyes backstage bij Dsquared2. Foto Charlotte Mesman

Een ander fenomeen uit die tijd zijn de smokey eyes. Tot dat moment werden er voor de oogmake-up vaak lichte kleuren gebruikt maar de eyeliner groeide uit tot donkere smokey eyes en ook dat werd een enorme trend. De make-up artisten werden overstroomd met vragen van het grote publiek over de techniek en make-up assortimenten werden snel aangevuld met donkere make-up producten.

Er gebeurden nog veel meer spannende dingen in die jaren. Zo vertelt Baltasar ons ook over de legendarische modeshows en make-up backstage bij wijlen Alexander McQueen. Eén van de meest bizarre en iconische shows was die waarin de modellen enorme rode monden in een ronde vorm kregen aangemeten, zoals die van een opblaaspop. En dat in een wit opgemaakt gezicht. ‘Kun je je dat voorstellen? Er werden tonnen neergeteld om de topmodellen van het moment te boeken en vervolgens werden ze met die witte make-up en enorm grote monden onherkenbaar gemaakt. Het was crazy,’ vertelt Baltasar.

Natuurlijk waren er in die jaren ook klassieke make-up looks, zoals bij Ungaro en Elie Saab waar Baltasar backstage ging en topmodellen als Tanya Dziahileva opmaakte. De make-up daar was klassiek maar had vaak een rauw randje. Het mocht er niet te ‘make-uppy’, te netjes, uitzien.

Ondertussen had die trend van de licht opgemaakte huidjes met glans of een ‘dewy look’ helemaal voet aan de grond gekregen. Het was allemaal heel inspirerend.

Crazy make-up

Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand
Backstage met MAC. Zo komen make-up trends tot stand. Inspiratie voor van Alexander McQueen show (grote ronde monden) voor de show van Antonio Marras,vele jaren later. Foto Charlotte Mesman

Na de ontwikkelingen rond de eeuwwisseling rond het minimaliseren van make-up en de opkomst van natuurlijke make-up, kwam er ook een moment van crazy en anarchische looks met onder meer Vivienne Westwood als trendsetter. Die looks waren compleet onconventioneel. Baltasar laat ons verschillende looks zien: eentje waarbij de modellen roze en groene vlakken in het gezicht hebben en een soort zwarte snorharen, en verder eentje met wilde zwarte en witte penseelstroken, en nog eens waarop rond de ogen lange wimpers met balletjes eraan zijn getekend. Er was zelfs een look met ‘modderspatten’ in het gezicht. Baltasar vertelt hoe top visagist Val Garland, die voor die show van Vivienne Westwood key artist was, iedereen de vrije hand gaf om de look te interpreteren. Soms moest het ook over. Bij het zien van bruine spatten in het gezicht van een model, nam Garland geen blad voor haar mond en zei ze: ‘Sorry, it looks like shit.’

Inspirerend

Maar inspirerend is het allemaal wel. Backstage leidt het een tot het ander en zo is de make-up, net zoals de mode, altijd in beweging, en inspireren ze elkaar. Modes en trends zijn een samenwerking van creative minds en alle ideeën die zo tot stand komen inspireren op vele niveaus. ‘Beauty, make-up is gerelateerd aan kunst,’ zegt Baltasar. ‘Het is een change of brain setting. Het begin van verandering. Het gaat niet alleen om een eyeliner, een lipstick.’ Dat geldt voor de make-up artists bij de Fashion Weeks, voor influencers op de social media maar ook jou!

Klik hier voor beauty tips voor de heren op ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Door

Charlotte

Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle.nl. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

NIEUW OP TRENDYSTYLE