Trendystyle | Beauty | Weet jij welk bobkapsel bij jou past? Dit zijn de vuistregels 

Weet jij welk bobkapsel bij jou past? Dit zijn de vuistregels 

Volgens de haartrends voor 2023 blijft het bobkapsel een topper. Maar welke bob past nu bij jou? Ontdek het met deze vuistregels.

Bobkapsels haartrends 2023
Kort bobkapsel met beweging en pony. Foto Charlotte Mesman

Het bobkapsel komt ook in 2023 als grote winnaar uit de bus. We hoeven maar een kapper te interviewen of we krijgen enthousiaste verhalen over de bob te horen. Het is al sinds jaren de absolute lieveling van kappers en het publiek. Ook in 2023 staat dit halflange kapsel dus bovenaan de hitlist. Maar weet jij welk bobkapsel bij jou past?

Zoveel gezichten, zoveel bobkapsels

Bobkapsel is een verzamelnaam. Je kunt er zoveel kanten mee op. Denk maar eens aan alle halflange kapsels die we de afgelopen jaren hebben zien langskomen:

  • Blunt cut (het rechte bobkapsel), momenteel weer helemaal hot.
  • Italian bob, net zoals de blunt cut op één lengte, maar dan vaak iets langer, en rigoureus met middenscheiding.
  • French bob, een bob met veel beweging en volume die eindigt op hoogte van de mond en die met een korte pony wordt gedragen (think Audrey Tatou in Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain).
  • Airy bob, een supervolumineus bobkapsel met interne lagen.
  • Clavicut, een lange bob (lob) tot op de sleutelbeenderen die heel anti-aging is.
  • Boyfriend bob, ook wel boxy bob, geïnspireerd door de mannenkapsels uit de jaren ’90.

De lijst is lang niet compleet. Eigenlijk geldt: zoveel gezichten, zoveel bobkapsels. Met andere woorden: vraag je kapper om een bobkapsel voor jou op maat te maken!

Zo bijzonder kan je bobkapsel zijn

Bobkapsels haartrends 2023
Kort bobkapsel met beweging en pony. Foto Charlotte Mesman

Het bobkapsel op onze streetstyle foto’s spotten wij bij Fendi. Het is een toppunt van hair tailoring. Zo’n bob laat zich in geen enkele categorie proppen en is helemaal op de persoon afgestemd. Juist daarom is het zo fantastisch! We dagen iedereen uit om creatief met bobkapsels om te gaan en niet zomaar voor de blunt cut te gaan omdat die nu eenmaal op nummer één in de haartrends voor 2023 staat.

Hoe vind je het bob kapsel dat bij jou past?

Welk bobkapsel bij jouw gezicht past, hangt af van een paar factoren. De textuur van je haar, je lichaamslengte, je leeftijd en je gezichtsvorm.

De textuur van je haar

Bobkapsels haartrends 2023
Kort bobkapsel met beweging en pony. Foto Charlotte Mesman

Is je haar dik of juist wat dunner? Krult het of is het steil? De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor het bobkapsel dat bij jou past.

Is je haar sluik, dan is een rechte bob (blunt cut) helemaal jouw ding. Je zult er maar weinig omkijken naar hebben omdat deze haarsnit helemaal bij jouw textuur past.

Heb je krullend en dik haar, dan is een Franse bob wat je zoekt. Daar zit een speelse beweging en veel volume in.

Je lichaamslengte

Het klinkt raar maar ook je lichaamslengte is bepalend het bob- of lobkapsel dat bij jou past. Het draait allemaal om de juiste proporties.

Een vuistregel is: ga voor een haarlengte die evenredig is aan je lichaamslengte.

Ben je klein, dan kom je goed weg met een kort kapsel, ben je lang, dan kun je ook heel goed lang haar hebben. Dus ben je wat kleiner, ga dan voor een wat kortere bob.

Je leeftijd

Je zult je afvragen wat leeftijd in hemelsnaam met je bobkapsel te maken heeft. Toch doen de jaartjes die je er op hier op deze aardbol op hebt zitten ertoe. Want als je al wat ouder bent, en misschien niet meer zo’n strakke kaaklijn hebt, dan wil je daar natuurlijk niet het accent op leggen.

Het is daarom heel belangrijk dat je weet, dat daar waar je bob of lob eindigt de focus in je gezicht komt te liggen.

Geen strak kaaklijntje meer? Dan laat je je halflange kapsel dus mooi een stukje zakken zodat je kaaklijn minder zichtbaar is en de focus naar beneden wordt verlegd.

Ook de vraag of je wel of niet voor een pony bij je bob gaat, wordt bepaald wat je wilt accentueren en wat je wilt camoufleren. Een wat langere pony bijvoorbeeld camoufleert voorhoofdsrimpels maar verlegt de aandacht naar je ogen (het is de vraag of je dat wilt). Een pony die aan de zijkanten langer wordt, kan kraaienpootjes verdoezelen.

Je gezichtsvorm

Verder is je gezichtvorm natuurlijk ook belangrijk bij het kiezen van het type bob.

In de regel geldt: heb je een wat langer gezicht, werk dan in de breedte (dus met volume). Heb je een rond gezicht, ga dan voor een wat langere bob of een lob om je gezicht slanker te doen lijken.

Heb je wat harde gezichtstrekken, denk dan aan een bobkapsel met laagjes. Die verzachten je uitstraling.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Door

Charlotte

Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle.nl. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

NIEUW OP TRENDYSTYLE