Trendystyle | Fashion | Wat maakt een streetstyle look stijlvol?

Wat maakt een streetstyle look stijlvol?

De streetstyle mode blijft boeien. Maar niet alles is even mooi. Maar waarom dan niet? Wat maakt een streetstyle look stijlvol?

Streetstyle mode bij Diesel zomer 2023
Streetstyle bij de modeshow van Diesel voor lente zomer 2023. Foto ADVERSUS

Onze streetstyle mode reportage van vandaag is anders dan anders. De focus ligt nu eens niet op de looks maar op de gezichten, op de personen zelf. Want daar is het in de mode van tegenwoordig allemaal om te doen. Persoonlijkheid, uniekheid.

Streetwear bij Diesel zomer 2023
Streetwear bij Diesel zomer 2023. Op deze foto: Melanie Kieback. Foto ADVERSUS

Terwijl ik dit schrijf, moet ik opeens denken aan een gesprekje dat ik met een bekende streetstyle fotograaf – tussen alle drukke bedrijven van het fotografen door – voerde. Ik vroeg hem: ‘Wat is jouw criterium? Wat of wie fotografeer je? Influencers, modejournalisten, de looks op zich? Waar gaat het bij jou om?’ Zijn antwoord vond ik opmerkelijk en intelligent:

‘Ik fotografeer de mensen. Ik fotografeer die mensen die niet hun kleren zijn, maar die hun kleren met nonchalance weten te dragen. Te vaak staan de kleren in de streetstyle looks centraal. Ik wil de persoonlijkheid fotograferen.’

Straatmode bij Diesel
Streetstyle bij de modeshow van Diesel voor lente zomer 2023. Foto ADVERSUS

Dit antwoord was meteen ook een antwoord op de vraag die ik me de afgelopen tijd meerdere malen had gesteld. ‘Wat maakt een look stijlvol?’ Die vraag moet ik mezelf wel stellen, want ik zelf probeer ‘stijlvol’ als criterium bij het shooten aan te houden.

Niki Wu Jie
Streetstyle bij de modeshow van Diesel voor lente zomer 2023. Op deze foto: Niki Wu Jie. Foto ADVERSUS

Stijlvolle looks zijn in de streetstyle mode steeds schaarser. Iedereen denkt dat als je het er maar dik bovenop legt het wel goed komt, dat je dan eerder en meer gefotografeerd wordt. Maar uit ervaring weet ik dat de cameralenzen juist naar beneden gaan als er een al te bonte look voorbijkomt.

Streetwear bij Diesel
Streetstyle bij de modeshow van Diesel voor lente zomer 2023. Op deze foto: Khanh Linh. Foto ADVERSUS

Een look is inderdaad pas stijlvol als je niet omkomt in de kleren die je draagt. Integendeel, je look moet – volgens mij – je persoonlijkheid versterken.

Streetwear bij Diesel zomer 2023
Streetwear bij Diesel zomer 2023. Op deze foto: Melanie Kieback. Foto ADVERSUS

Met dat idee in gedachten (let op: het is maar mijn idee, je mag er anders over denken) kozen we er vandaag voor om in onze streetstyle reportage die kleren gewoon eens even een marginale plek te geven en te focussen op de personen zelf.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.nl, het lifestyle magazine voor trendy vrouwen.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

NIEUW OP TRENDYSTYLE